Vilken Arbete på väg utbildning behöver jag?

Utbildning tillgodogör kunskapsdelen av den kompetens som krävs. Ditt kompetenskrav avgörs främst av vilka arbetsuppgifter du utför samt i vilket kontrakt du arbetar. Generellt kan man säga att.
  • Om du kör fordon eller arbetsmaskin och aldrig arbetar utanför ditt fordon eller din maskin så passar utbildningen som heter Grundutbildning Fordonsförare. Den ger dig ett intyg för APV nivå 1 och 2, samt steg 1.1 och 1.2.
  • Om du endast arbetar på eller vid sidan av vägen och aldrig med eller i ett fordon eller arbetsmaskin ska du gå utbildningen som heter Grundutbildning Vägarbetare. Den ger dig ett intyg för APV nivå 1 samt steg 1.1 och 1.3.
  • Om du både kör fordon eller arbetsmaskin och arbetar på eller vid sidan av vägen passar utbildningen som heter Grundutbildning Entreprenör. Den ger dig ett intyg för APV nivå 1 och 2, samt steg 1.1, 1.2 och 1.3.
  • Om du endast besöker vägarbetet eller arbetar i en helt isolerad miljö, exempelvis tunneldrivning eller vissa brobyggnationer, ska du gå utbildningen som heter Allmän Grundutbildning. Den ger dig ett intyg för APV nivå 1 och steg 1.1.
  • Om du arbetar som konsult, exempelvis med mätarbeten, ska du gå utbildningen som heter Grundutbildning Konsult. Den ger dig ett intyg för APV nivå 1 och 2, samt steg 1.1, 1.2 och 1.3.