Digitalt lärande i entreprenadbranschen

När man arbetar med det vi gör finns det ett område som ofta kommer upp. Det är diskussionen om trafikanternas respekt. Den allmänna känslan hos de som arbetar längs vägen verkar vara att klimatet på vägen blivit hetsigare. Det är en observation i linje med många andra observationer av samhället i stort. Saker och ting blir hetsigare, går fortare. Vi hör det överallt. Ur våra funderingar kring detta har vi skapat konceptet i trafiken. Vi vill här hitta ett sätt att sprida kunskap om vägarbeten, som är anpassat till tiden vi lever i. I grunden ligger en idé om att ökad kunskap ger ökad respekt.
Bild nyhetsbrev

Människan i ständig förändring

Människan försöker alltid anpassa sitt beteende till den miljö hon lever i. Det är relativt odiskutabelt att livet idag skiljer sig från hur vi levde för 50 eller 100 år sedan. En stor skillnad är mängden information som vi idag måste förhålla oss till. Det handlar inte nödvändigtvis om att vi måste fatta fler konkreta beslut, men i flödet av information arbetar hjärnan på högvarv för att skapa mening. Hjärnan är på ständig jakt efter att placera oss själva i ett sammanhang. Ju mer information hjärnan får, ju svårare blir den uppgiften.
För att synliggöra detta ser jag en jämförelse mellan mitt liv idag och min morfars liv. När min morfar växte upp på 30- och 40-talet arbetade han på familjens gård. Informationen som han möttes av en vanlig arbetsdag innan 11-kaffet bestod i att han pratade med två av hans syskon, sa godmorgon till hans mamma och hejade på en granne. Idag har jag innan 11-kaffet läst 5 mail, svarat på tre, gått en mikroutbildning, kollat på tre video-klipp från gårdagens etapp av Tour de france, läst ca 20 kommentarer om huruvida det var rätt eller inte att diskvalificera en av cyklisterna, sålt en cykel på blocket, hört tre nyhetsuppdateringar på radion, kollat igenom rubrikerna på DN, läst en av artiklarna, haft en chat-konversation angående ett musikprojekt och planerat nästa veckas repetitioner. Förhoppningsvis kommer jag även ha skrivit klart det här blogginlägget.
När morfar beskrev hur det var förr sa han att man alltid arbetade. Det var arbete, arbete, arbete. Men ingen stress, enligt morfar. Idag arbetar vi knappt, men det är väldigt stressigt... Min slutsats är att livet förändrats ganska radikalt på två generationer och människan gör helt enkelt bara sitt bästa för att hänga med.

Livet består av mikro-moment

När jag väl skrev ner de moment jag har i mitt liv innan 11-kaffet, inser jag att det är ganska många. I de allra flesta moment tar jag ingen aktiv ställning. Jag tar inte ställning till huruvida det var rätt eller fel att utesluta Peter Sagan ur Tour de france. Jag börjar inte debattera de senaste nyhetssändningarna. Men trots det arbetar min hjärna med att placera mig i den här kontexten. På ett närmast omedvetet plan förhåller jag mig till allt det som jag upplevt under morgonen och min gissning är att eftermiddagen blir ungefär likadan.

Mikro-utbildning

Det är utifrån det här resonemanget, med den här vetskapen, som vi vill göra en utbildning för de som kör i trafiken. En bättre förståelse för vägarbetet kan bidra till en ökad respekt för vägen som arbetsplats. Då vi arbetar med webbutbildning i Arbete på väg så har vi all information. Utmaningen är att förmedla den. Att kortfattat och enkelt förklara vägarbetsplatsen för allmänheten. Vi vet att folk inte kommer lägga två timmar i sträck på att "frivilligt" lära sig om vägarbeten. Kan vi däremot ge information om vägarbeten som ett av alla de momenten individen gör innan 11-kaffet så skapar inlärning över tid.
För att sprida vår gratisutbildning om vägarbeten använder vi oss av webbtjänsten Dailybitsof . De har tagit fast på just det vi pratat om, att människan konsumerar kunskap i små portioner. Via dailybitsof kan man som användare välja att få utbildningen via mail, eller via facebook-messenger. Användaren väljer också när på dygnet utbildningen levereras. Våran utbildning Ett vägarbete i vägen kommer i åtta korta delar, en del per dag.

Pod - skapar känslor

Den andra delen i konceptet består av en pod. Podar har blivit allt mer populära. På många sätt är det ganska självklart. Formatet pod passar in i en värld uppdelad i mikro-moment. Jag kan sätta på en pod och fortsätta arbeta med andra moment. Jag kan exempelvis lyssna på p3- dokumentär samtidigt som jag chattar med mina kompisar.
Med våran pod vill vi skapa en känsla för hur det kan vara att arbeta på vägen. I poden får vi lyssna till Christers berättelse från en olycka vid ett beläggningsarbete på E6:an utanför Göteborg.

Kommer inte förändra världen

Vi tror på intet sätt att detta kommer förändra världen. Men kan vi hitta ett format där några faktiskt lär sig lite mer om vägen som arbetsplats, så är det en fin inledning på semestern. Vi önskar er alla en skön sommar. Nedan hittar ni länken till konceptet
I trafiken.
Jenny Eberlén, 6 Juli 2017