SIK-certifiering - Hur anmäler man sig?

SIK-certifiering i enlighet med Trafikverkets nya SIK kompetenskrav diskuteras flitigt i telefon på kontoret. Ni därute har många frågor. ….Hur ska SIK fungera i praktiken?......Vilken nivå ska jag certifiera mig på? …...Vem behöver certifiera sig? …...Hur hänger SIK kompetenskrav ihop med befintliga utbildningar i Arbete på väg nivå 1&2?...osv…
Bild nyhetsbrev
För att besvara dessa frågor kommer under hösten en serie blogginlägg om just SIK. Vår förhoppning är att blogginläggen ska skapa en tydlighet när du planerar dina kompetens och utbildningsinsatser. I det här blogginlägget kommer vi lyfta praktiska funderingar, förklara hur du anmäler dig och ge några tips längs vägen.

Hur går det till?

Vår bedömning är att Trafikverket under 2018 kommer öka antalet förfrågningsunderlag där SIK-certifiering är ett krav. Med det sagt finns det ingen anledning att springa till förarprovskontoret. Trafikverket understryker att SIK-certifiering gäller i utpekade kontrakt. Det framgår alltså i det enskilda kontraktet om ni berörs av SIK eller inte. Innan du anmäler dig är det således viktigt att du pratar med din arbetsgivare om vad som gäller för just dig. Du kan läsa mer om vad trafikverket skriver i länken nedan.

Boka tid för SIK-prov

När du vet att du ska arbeta i ett kontrakt där SIK kompetenskrav ingår och du har koll på vilken nivå du skall certifiera dig på är det dags att boka tid för prov. Det är den enskilde individen, alltså du personligen, som bokar tid för prov och det ska enligt trafikverket göras med minst 14 dagars framförhållning till önskat provtillfälle.
Det krävs personliga inloggningsuppgifter för att registrera sig, vilka du ansöker om på den webbplats där du bokar provet. Se länk nedan. Bokningsavgiften är ca 1300 SEK. För att kunna boka provet måste du ange personnummer och ID06-nummer. Vis av erfarenheten kring digitala produkter är vårt tips att du avsätter tid för att i lugn och ro boka provet. Tänk på att du måste ha ID06 och att du först måste ansöka om personliga inloggningsuppgifter på webbplatsen innan du sedan kan anmäla dig via samma webbplats.

Vid provtillfället

Vid provtillfället måste du ha med dig din ID06-legitimation samt godkänd personlig legitimation, så som körkort eller pass. Provet innefattar 30-40 frågor, beroende på vilken nivå du skriver på. Du skall ha minst 75% korrekta svar för att bli godkänd. Vid underkänt resultat finns möjlighet att göra om provet en gång. Därefter ska kompetenshöjande åtgärder föreslås i en avvikelse, som innan genomförande ska godkännas av representant från trafikverket. När kompetenshöjande åtgärder är utförda finns det möjlighet att genomföra ett nytt kunskapsprov enligt samma rutin igen.

ID06 Kompetensdatabas

När du blivit godkänd på ditt SIK-prov kommer trafikverket att rapportera detta till ID06. Under Elmia-mässan Påväg, meddelade trafikverket att de skulle ha rutiner igång för att rapportera in detta från och med April 2017. Vad vi erfar är detta ännu ej igång, men att man är nära en lösning. Vi kan väl inget annat än tro att det bör vara igång under hösten eller i ingången på nästa år.

SIK-utbildning på gång!

Ytterligare en utmaning, som vi tycker är väldigt rolig, handlar ju om att vi skall lyckas leverera en så bra utbildning till er att ni klarar provet. Ett tydligare test på kvaliteten på utbildningen är svårt att hitta. Vi kommer under hösten testa en SIK-utbildning för nivå 2. Är det som så att ni vet med er att ni skall skriva prov under hösten och vill vara med och testa utbildningen går det bra att höra av sig. Annars kommer vi meddela i våra sociala kanaler samt här på hemsidan när vi släpper vår SIK utbildning till försäljning, men någon gång innan snön lägger sig här i söder är tanken.
Har ni frågor om SIK eller något annat är ni som alltid välkomna att höra av er!
Jenny Eberlén, 21 September 2017